Biojäte
Biojäte
Mitä biojätteeseen laitetaan?
Biojätettä syntyy päivittäin keittiössä ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä. Biojätteeseen laitetaan ruoantähteet, kuten pilaantuneet elintarvikkeet, kalanperkeet sekä hedelmien, vihannesten ja kananmunan kuoret. Myös teepussit sekä suodatinpussit ja kahvinporot laitetaan biojätteeseen. Biojätepussiin ei saa laittaa jogurttipurkkeja, leipä- ja hedelmäpusseja tai muita pakkauksia. Ruokaöljyt ja keitot kannattaa laittaa tyhjään maitopurkkiin, joka teipataan kiinni.
Mitä biojätteeseen ei saa laittaa?
Biojätepussiin ei saa laittaa jogurttipurkkeja, leipä- ja hedelmäpusseja tai muita pakkauksia. Myöskään puutarhajätettä ei pidä laittaa biojätteeseen.
Miksi biojäte lajitellaan?
Oikein lajitellusta biojätteestä valmistetaan biokaasua, joka jalostetaan ajoneuvojen polttoaineeksi, sekä kompostimultaa tai lannoitetta.
Toimi näin
Suosittelemme pakkaamaan biojätteen paperipussiin, sillä se sopii parhaiten biojätteen käsittelyyn. Jätehuoltomääräysten mukaan Ekorosk voi hyväksyä myös biohajoavat pussit, jotka ovat standardin EN13432 mukaisia. Pussin koko voi olla enintään 30 litraa. Muovipusseja ei saa laittaa biojätteeseen.
Biojätteelle tarkoitettuja paperipusseja voi ostaa kaupoista samalta hyllyltä, josta löytyvät myös muut roskapussit.
Napsauttamalla alta näet neuvoja paperipussin käyttämiseen biojätteelle.
Vinkki!
Biojäte voi jäätyä kiinni biojäteastiaan lämpötilan liikkuessa nollan molemmin puolin. Tämän välttämiseksi biojäteastian pohjalle voi laittaa sanomalehteä. Toinen keino on antaa biojätepussin olla hetken aikaa pakkasessa ennen sen laittamista biojäteastiaan.
Muutamia vinkkejä:
- Valuta märkä biojäte ennen sen laittamista pussiin. Biojäte on helppo kerätä pois tiskialtaasta tiskiallaskaapimella.
- Vie biojätepussi ulos biojäteastiassa, jotta pussi ei rikkoudu matkalla biojätteen keräysastiaan.
- Älä laita pussin alle mitään, kuten esimerkiksi kartonkia.
Tyhjennysväli?
Kiinteistön biojäteastia tulee jätehuoltomääräysten mukaan tyhjentää korkeintaan 2 viikon välein.
Missä biojätettä otetaan vastaan?
Kaikki kotitaloudet keräävät biojätteen ja laittavat sen pihalla olevaan biojäteastiaan.